ФОТОПЛЕНЕРИ

ФОТОПЛЕНЕР “СРЕДЕ ЛЕТО В МУГЛА” 2021

ФОТОПЛЕНЕР "СРЕДЕ ЛЕТО В МУГЛА" 2021

Природата, Хората и Обичаите на Родопите

Със съдействието на Sigma - специални обективи за специални места

30 юли- 1/2 август 2021 г.

Скъпи приятели,

За 11-та поредна година ви каним на традиционния фотопленер на Фотоклуб "Осмо изкуство" в с. Мугла. В края на месец юли, по време на традиционния за селото празник "Среде Лето" ще посетим отново това отдалечено Родопско селце. С нас отново ще бъдат народната певица Сийка Хълбукова и гайдарят Атанас Младенов, за да ни помогнат да усетим и ако можем да пресъздадем в нашите фотографии емоцията предизвикана от Родопската песен и необятната родопска природа. По време на офроуд обиколката на 31 юли (събота) ще можем да организираме фотосесии с народните изпълнители, да снимаме красотата на природата в района на Мугла, Чамла и Чаирите, да ескпериментираме с пейзажна фотография през деня, в златния и синия час, и след настъпването на нощта.

По стара традиция на 2 август групата за автентично пеене към читалище „Г. С. Раковски - 1947 г." - с. Мугла ще изпълни хилядолетният обичай, „Среде лето". Втори август тази година се пада в понеделник и по тази причина решихме да организираме фотопленера с опция за три нощувки, което ще позволи на желаещите да останат до понеделник и да станат (фото)свидетели на този древен празник.

 

През първата вечер на пленера ще обявим и резултатите от конкурса "ПЪТЯТ КЪМ МУГЛА", които обявихме по време на миналогишния фотопленер в с. Мугла. Повече информация за конкурса може да видите ТУК!

 

Галерията със снимките подадени за конкурса може да видите ТУК!

 

Обсъждане на снимки - Всяка вечер в ресторанта на хотела - Възможност за прожекция и обсъждане на кадрите направени през деня.

 

Местата са ограничени, така че побързайте със записването, което можете да направите до 23 юли 2021 г. 

 

Участниците в пленера ще могат да заяват за ползване подходящи Арт обективи Sigma и преносимо осветление Rotolight, за да не са зависими само от външните светлинни условия.

 

Малко повече информация за празника "Среде Лето"

„Среде лето" е хилядолетна традиция засвидетелствана от времето на траките. Те са почитали два празника - посрещане на слънцето през зимата и изпращането му към зимата в началото на м. Август - слънчев кръговрат. „Среде лето" бележи края на периода, в който силата на слънцето расте и е началото на упадъка на силите му преди зимата. В обичая битуват старинни преживелици, които се изразяват във вярването за магическата сила на водата и зеленината. Вярва се, че слънцето слиза да се окъпе във водата, облича кожуха и тръгва към зимата, като препуска по небето със своята огнена колесница. 

Празникът започва още на 1 август вечерта. От набраните цветя се повиват китки, завързани с червен конец /символ на кръвта и закодираното ДНК/ - за всеки член от семейството и една по- голяма за къщата. Поставя се в бяла харкумка пълна с вода и се изнася навън на месечина и звезди /космични сили/. Трябва да престои през ноща, покрита с бяла кърпа и не се внася в дома докато не се "поят" - пеят китките. 

На втори август всички стават рано и с нетърпение оглеждат китките. Радостни са, когато те са свежи - символизират здраве. При изгрев слънце цялото село е навън, събират се на „Яза" до вода да "поят" - пеят китките. Харкумките са поставени в средата, откриват се от кърпите. Най - възрастната жена взема една от китките и „плиска" с вода околните. На всяка китка се пее и по съдържанието на песента се гадае. 

Всички заедно посрещат слънцето, което потегля вече към зимата. Момите хвърлят венците, за да се види кой венец ще се отдалечи най-бързо /сватбата ще е най-скоро/. За здраве и радостни дни със силата на билките и водата мугленските родове наричат китките с песен и благословия. Екват цветните песенни мелодии извиращи от корените, за да се плиснат като бисери от избухнали светове. Народните ваятели описват със звуци и глас дълбините на житейските пътеки които с вълните на музиката, като приливна вълна се реят волно в простора.

 

ПРОГРАМА НА ФОТОПЛЕНЕРА

30 юли - Петък
След 14:00 ч.- Пристигане и акредитиране на участниците.

- Свободно време за снимки и разходки в района на с. Мугла.

За заинтересуваните - Презентация представяне - Sigma Global Vision и сериите обективи Art, Sports, Contemporary. Sigma фотокамери - Foveon сензор - предимства и принципи на работа. 

Sigma fp и fp L - фото, видео и кинокамери в размерите на преносим външен диск.

Rotolight - преносимо LED осветление с контрол на цветната температура

- Презентацията ще се проведе в ресторанта на х-л "Мугла".

 

31 юли - Събота

Сутринта - Закуска, която не е за изпускане!

Около 11:00 ч. - Потегляме на Offroad обиколка по маршрут: с. "Мугла" - местност "Чаирите" - с. "Чамла" - с. "Мугла". При възможност ще стигнем и до местността "Пияната гора". С нас ще бъде народната певица Сийка Хълбукова, заедно с гайдаря Атанас Младенов, с които ще можем да проведем фотосесии на различни места от маршрута. 

- Възможност за обяд на открито 

- По време на офроуд разходката - Възможност за фоторазходка в местностите по маршрута на Offroad обиколката

- На залез слънце - фотосесия "Излел е Делю Хайдутин" - със Сийка Хълбукова и Атанас Младенов по върховете на Родопите.

След фотосесията - Възможност за фотография в режимно време и снимане на звезди.

Вечерта - Прибиране в селото. Вечеря и купон с народните песни на Сийка Хълбукова.

 

01 август - Неделя

- Закуска, която не е за изпускане!

През деня - Свободно време за разходка и снимане в селото и околностите. 

- Разходка и снимане в селото - може да видите изоставеното училище в селото, да потърсите жители на селото, с които да се срещнете и да снимате.

- Разходка до "Казанджи дере" "Казанджи дере" всъщност е едно малко дере, обвито цялото в скална маса, където с течение на годините са се образували малки водопадчета, а те са издълбали дупки в самата скала. Тези дупки, които са  дълбоки около 1,50 метра много приличат на казани, откъдето идва и името на този резерват. 

махала Касъка - изоставена махала в близост до село Мугла, която преди години е имала собствено училище, а сега е "вилната зона" на селото.

- Подготовка за Обичая "Среде Лето" - представен от групата на народно читалище "Георги Сава Раковски" с. Мугла. Времето и мястото на "брането на китки" за обичая "Среде лето" ще бъде уточнено допълнително.

 

02 август - Понеделник

- Закуска, която не е за изпускане!

- Обичай "Среде Лето" - представен от групата на народно читалище "Георги Сава Раковски" с.Мугла.

- Свободно време за снимки в селото. 

- Възможност за обяд в ресторанта на х-л Мугла.

- Отпътуване

 

Препоръчителна екипировка:

Снимачна техника (фотоапарат, обективи), статив, дистанционно, поляризационни и неутрално сиви филтри, туристически обувки и дрехи. 

 

ЗАПИСВАНЕ И УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ

Местата за участие в пленера са ограничени и попълването им става по реда на подаването на заявка и заплащане на такса участие. Желаещите да участват в пленера, трябва да попълнят онлайн формата за записване и да направят плащане на таксата за участие в мероприятието, след което ще получат потвърждение, че заявката им е приета.

 

Такса участие в пленера - 55 лв с ДДС.

 

За таксата участие ще ви бъде издадена данъчна фактура.

 

Таксата за участие в пленера включва:

- Организиране на мероприятието, хонорар, нощувки и други разходи по участието на народната певица Сийка Хълбукова и гайдарят Атанас Младенов.

- Творчески съвети и техническа помощ от организаторите.

- Използване на предоставената техника - обективи Sigma и осветление Rotolight и Dedolight по време на фотопленера.

- Обсъждане на направените снимки и постигнатите резултати от участниците в пленера.

- Анализ и технически препоръки за кадрите на всеки автор.

 

Таксата участие не включва:

- Транспорт

- Лични разходи

- Обеди и вечери

 

Допълнително се заплаща на място:

- нощувки с включени закуски, както следва:

- Хотел "Мугла" - 27 лв. на човек на вечер

- Къща за гости "Мишел" - 27 лв. на човек на вечер

- Горско стопанство "Мугла" - 22 лв. на човек на вечер

- офроуд разходка - 50 лв. на човек.

 

Допълнителните разходи се заплащат от участниците на място в брой.

 

СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ И ЗАПЛАЩАНЕ НА ТАКСАТА УЧАСТИЕ - 23 ЮЛИ 2021 Г. ИЛИ ДО ИЗЧЕРПВАНЕ НА МЕСТАТА!

 

Записването може да стане ТУК!

 

Плащане на таксата участие в пленера:

по банков път по сметка:

"СТИЛ ТРАВЕЛ" ЕООД

Про Кредит Банк

IBAN: BG61PRCB92301015455824

BIC: PRCBBGSF

или в брой в офиса на ТА Стил Травел, София, бул. Васил Левски №8

 

ЗАПЛАЩАНЕТО НА 100% ОТ СУМАТА ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВЪРШИ ДО 3 ДНИ ОТ ДАТАТА НА ЗАЯВКАТА!

 

Забележка:
- Записаните за участие ще получат списък с техниката налична за тестване по време на пленера три дни преди началото му. 

- Осветление Rotolight ще бъде налично за използване по време на пленера, само при получена предварителна заявка от поне един от участниците във фотопленера.

- Организаторите си запазват правото на промени в програмата с цел подобряването на организацията и качеството на мероприятието.

 

Авторски права
Правата върху снимките остават изцяло на автора. Организаторите на пленера запазват правото да ползват снимките от него с цел популяризирането му и реклама на клуба.

 

За повече информация:

02 444 26 61 - Фотоклуб Осмо изкуство

 

Кадрите в галерията са от фотопленер "Среде Лето - Забравените Родопи" проведен през 2020 година.